Bliv klogere på de tre former for belysning

Når det kommer til belysning, er der tre begreber som ofte bliver brugt til at beskrive en lampes lys, eller hvilken slags lys der er behov for i et hjem. Disse tre former for belysning er: generel rumbelysning, områdebelysning og stemningsbelysning. I denne artikel vil du blive klogere på, hvad disse tre termer indebærer, samt hvilken type lampe du skal lede efter, hvis du mangler én af disse slags belysning i dit hjem.  

Generel rumbelysning

Generel rumbelysning er en jævn fordeling af lys i et helt lokale. Man opnår bedst den generelle rumbelysning, eller den almene belysning, ved at placere lamper højt oppe i loftet. Dette kan enten være lysstofrør, loftlamper eller spots, som er fastmonteret så højt som muligt i loftet. Derudover skal lamperne i loftet placeres tæt nok til, at der ikke er nogen mørke spots nogen steder i lokalet.

Områdebelysning

Områdebelysning, eller zonebelysning som det også kaldet, betyder at der er belysning i et givent område. Dette kan eksempelvis være en gulvlampe bag sofaen, hvis lys er direkte rettet ned mod din bog eller dit blad. Områdebelysning kan også være hvis man har et eller flere maleriet hængene som man godt vil rette fokus mod. Til malerier og større billeder, anbefales det at anskaffe sig en gallerilampe, men spots i lofter kan også godt give det ønskede resultat. Et andet sted hvor man ofte bruger områdebelysning er i køkkenet, hvor man gerne vil have meget lys rettet ned mod ens arbejdsområde, man skal bruge til at lave mad.  

Stemningsbelysning

Stemningsbelysning kan ændre en stemning i lokalet fra kold til hyggelig. Varme lyskilder, som f.eks. glødelignende LED pærer kan fungere som stemningsbelysning, ligesom en hyggelig lyskæde også kan gøre det. En god idé er at installere lysdæmper i din pendel, da du dermed frit kan ændre lysstyrken og stemningen i lokalet uden besvær.